top of page

AUSZTRIA - GRAZ

Graz az osztrák tartomány, Stájerország székhelye, egyben Ausztria második legnépszerűbb városa, jelentős egyetemváros is. 2011-ben elnyerte az UNESCO „Dizájn városa” címet, ezt megelőzőleg azonban, 1999-ben szintén az UNESCO, Graz történelmi központját és a Várhegyet - majd később, 2010-ben az Eggenberg-kastélyt is - felvette a világörökségi helyszínek közé. 2003-ban Európa kulturális fővárosának kiáltották ki.

 

Top 5 látnivaló

Eggenberg-kastély (Schloss Eggenberg)

Stájerország legnagyobb és legszebb barokk kastélya a Graz belvárosától 3 km-re fekvő magaslaton fekvő Eggenberg kastély (Schloss Eggenberg). Különleges látványosság ez az épületet körülvevő hatalmas parkkal, mert a tudatos tervezők az univerzum összetett jelképét igyekeztek kódolni izgalmas utalásokkal a számmisztikát is felhasználva terveikben.

A kastély története

A kastélyt a város nyugati részén építtette meg Hans Ulrich von Eggenberg. Tervezője az a Giovanni Pietro de Pomis, aki a városban Ferdinánd császár mauzóleumát is készítette. Az Eggenberg család fontos szerepet játszott a történelem során Graz városának életében. Politikai hatalom és gazdagság összpontosul kezükben az évszázadok során. 1625-ben nevezik ki Belső-Ausztria kormányzójának Hans Ulrich Eggenberget, ekkor kezdik építeni a családi rezidenciát. Az El Escorial-ra hajazó kastélyépület 1666-ra készül el, barokk pompában tündököl. A család férfiági kihalása után szomorú évtizedek várnak az elhanyagolt épületre ezután, de a XVIII. század közepén, az örökös, Leopold Herberstein gróf utasítására átfogó felújítás során rokokó köntöst kap, J. Hueber tervei alapján.

Ekkor épül meg a kastélykápolna is. A mennyezeti freskók és bútorzat eredeti formáját őrizte meg. A XIX. században a barokk stílusú franciaparkot a kor divatjának megfelelően angol stílusú romantikus tájképi kertté építik át. A XX. században állami tulajdonba kerül, jelenleg a Landesmuseum Joanneum kiállításai tekinthetők meg falai között.

 

Várhegy (Schlossberg)

A Mura folyó és az óváros felett magasodó meredek, erdős Schlossbergen, a Várhegyen állt Graz hajdani, erős, bevehetetlen vára. Napjainkban a Schlossberg a város egyik legnépszerűbb kirándulóhelye virágok tengerével és páratlan kilátással a város ódon háztetőire. Graz szimbóluma a város minden részéről jól látható, jellegzetes Óratorony (Uhrturm).

 

A Schlossberg látogatása és megközelítése

Az óváros felett 123 méter magasságban tornyosuló Schlossberg tetején épült ki a középkorban a várost védő erődítmény. Az évszázadok során annyira megerősítették, hogy sem a törökök, sem Napóleon csapatai nem tudták bevenni. A francia császár bosszúja tükröződött az 1809-es bécsi békében is, mely szerint a grazi várat a földig kell lerombolni. A graziaknak csak az óratornyot sikerült kivásárolniuk, több ezer aranyforint váltságdíj fizetésével tudták megkímélni a város jelképét a pusztítástól.

Napjainkban a régi erődből az óratorony kivételével már csak néhány fal- és bástyamaradvány látható. A Schlossberg egy gyönyörűen rendben tartott, hangulatos park pazar kilátással a városra. Az óvárosból többféleképp is feljuthatunk a hegyre. Gyalogszerrel, szerpentinen a Sporgasse végétől, a Karmeliterplatzról vagy lépcsősoron a Sackstrassén a Schlossbergplatzig, ahol a lépcsősor indul a hegyre. Ugyancsak a Schlossbergplatztól indul az üveglift, a Schlossberglift, és a Sackstrasse végéről Európa egyik legmeredekebb fogaskerekűje, az üvegtetejű Schlossbergbahn segítségével is feljuthatunk a hegyre.

Fegyvertár (Zeughaus)

Graz egyik legérdekesebb látnivalója, az eredeti középkori formájában, a világon egyedüliként fennmaradt fegyvertár, a Landeszeughaus.

A grazi arzenál az egyik legnagyobb fegyvergyűjtemény a világon. Páncélok és sisakok, kézi és vadászfegyverek – lenyűgöző fegyverkollekció négy szinten, évszázadok óta változatlan formában, mintegy 32 000 tárgyból álló gyűjtemény a XVI. század elejétől a XIX. század elejéig használatos egyéni harci eszközök páratlan tárháza.

A múzeum története és látogatása

A mintegy 55.000 évi látogatót vonzó gyűjtemény a Landhaus (Tartományi székház), a stájer reneszánsz építészet legnagyszerűbb alkotásának déli oldalán található. A fegyvertár épülete 1642 és 1644 között épült meg Antonio Solar tervei alapján. Graz stratégiai jelentősége miatt létesítették a betörő török, magyar és erdélyi rajtaütések ellenében. A háborús időkben a város polgárai itt vették fel hadifelszerelésüket, majd békeidőben ide is szolgáltatták vissza.

 

A reneszánsz épület Mars és nővére, Bellona szobraival fogadja a kapuzat melletti falfülkékben a fegyvermúzeumba lépőt – egyben az antik világból üzenve a háború szellemét megidézve. Az itt található elképesztő mennyiségű fegyverek gyűjteményén német szigorral kialakított fagerendás-fapadlós kialakítású hosszú folyosók vezetik végig az érdeklődőt. A Zeughaus legfelső szintjéről a kilátás is páratlan a Schlossbergre és a Landhaus toszkán reneszánsz udvarára.

 

Emeletein tematikusan elhelyezve sorakoznak a különféle hadi felszerelések, így az elsőn míves puskák, bárdok, egy XVII. századi fegyvergyártó műhely, a másodikon pisztolyok, sisakok és mellvértek, a harmadikon ló és lovasának teljes páncélzatai, a negyediken pedig alabárdok, kardok, pajzsok, buzogányok pazar mennyiségben. Bár Graz harangtornya, a történelmi belváros és az Eggenberg kastély egyaránt érdekes látnivalója Stájerország osztrák tartományi székhelyének, a legvonzóbb és legizgalmasabb látnivalójaként mégis a fegyvertár.

 

Érdemes benézni a fegyvertár mellett lévő, a Herrengasséről nyíló Landhaus káprázatosan szép reneszánsz árkádos udvarára

Kunsthaus

A Mura partján épült Kunsthaus a világ egyik legbizarrabb épülete, Graz barokk házai között meghökkentő, sőt sokkoló látványt nyújt az ultramodern, extravagáns kiállítási csarnok. Egy földönkívüli hatalmas szívére emlékeztet, melyből vastag aorták nyílnak a levegőbe. Különleges fénytechnikájának köszönhetően este ezernyi kombinációban ragyog a barátságos földönkívüli.

A múzeum látogatása

 

2003-ban volt Graz Európa Kulturális Fővárosa, a rendezvénysorozatra készült el a modern műalkotások bemutatására szentelt épület a brit építészpáros, Peter Cook és Colin Fournier tervei alapján.

 

Az időszaki kiállításokon az 1960-tól a napjainkig terjedő korszak modern, osztrák és nemzetközi művészeinek alkotásait, installációit láthatjuk. Általában egy időben több kiállítás is fut párhuzamosan, sokszor egy fő téma köré hangolódva. Mondanunk sem kell, hogy maga az épület is megér egy látogatást, a belső terek ugyanolyan extravagánsak, mint az épület külső kialakítása.

 

2015-ben a ’Mozgásban lévő táj’ és a hozzá kapcsolódó ’Hyper Amerika’ kiállítások látogathatók többek közt. Az első, a változóban lévő tájra fókuszál mozgóképek és egyéb média eszközök segítségével, míg a szintén nagyon izgalmasnak tűnő másik kiállítás a XX. század második felének amerikai hiperrealista festészetét és fotográfiáit mutatja be.

Stübing, skanzen

Az ország legnagyobb skanzenje (Österreichisches Freilichtmuseum) Graztól északra a Mura egy kis oldalsó patakjának völgyében található, buján zöldellő hegyek karéjában. A nagy kiterjedésű természetvédelmi területen csaknem 100 eredeti ház mellett a népi gyógyítás, állattartás és a mindennapos élet titkaiba is betekintést nyerünk. Ausztria összes tájegységének népi építészeti emlékeit gyűjtötték össze ebbe a bájos 2 km hosszú, erdős völgybe.

A szabadtéri múzeum látogatása

A stübingi Österreichisches Freilichtmuseum Ausztria számos hasonló skanzenje közül a legnagyobb. A 65 hektáron elterülő múzeum területi felépítése követi Ausztria tartományi sorrendjét. Keletről, a magyar határ menti Burgenland felől mutatja be 6 évszázad népi építészeti kultúráját 97 épületen keresztül egészen a svájci határ melletti Vorarlberg építészetéig. Az impozáns, nagyszabású szabadtéri kiállítás legrégebbi épülete a XV. századi Silberbergi gabonasiló. Az itt található épületeket tájegységükben elbontva teljesen eredeti állapotában emelték újra. Nagy gondot fordítottak a berendezési tárgyakra is – mintha a régmúlt pillanata elevenedve meg egy-egy régi lakóépületbe betoppanva, éppen csak a leves nem rotyog a tűzhelyen.

 

Ha kíváncsiak vagyunk arra, hogyan éltek egykor az osztrák falusi emberek, milyen volt a hajdani iskola és a vidéki élet osztrák sógoraink ükszülőinek életében, akkor Stübingben, ebben a hatalmas szabadtéri múzeumban válaszokat kaphatunk erre egy izgalmas időutazás keretében.

 

A családosan ide látogatók történelmi játszósarkokat találhatnak gyermekeiknek, gyógynövényudvarok illatoznak pompázatos virágokkal, legelő állatok és megművelt földek mellett sétálhatunk el. Betekintést nyerhetünk egy korabeli vegyesbolt és iskola működésébe is. A skanzen területén két nagy épületben láthatunk érdekes állandó és időszaki kiállításokat.

 

Évente, általában a szeptember utolsó vasárnapján megrendezésre kerülő élménynapon (Erlebnistag) ezrek látogatnak el ide, hogy élőben is láthassák a kiállított eszközök használatát, a kézműveseket munka közben, és ilyenkor elindul a fűrészüzem, a kötélverő műhely és a gabonaőrlő malom is. A múlt tapasztalatainak megőrzése az utókor számára kiemelten fontos az itt dolgozó szakemberek számára. A már említett élménynap mellett sokféle egyéb rendezvényt is tartanak a skanzenben, főleg gyermekek, családok részére.

 

Oktatás

 

Graz egyetemeiről is ismert, hiszen négy felsőoktatási intézmény is található a városban: a Karl-Franzens (tudományegyetem), a Kunst Uni Graz (művészeti), a Medizinische Universität (orvosi) és a Technische Universität Graz (műszaki). Összesen több, mint 50.000 diák tanul ezen iskolákban, ahol külföldiek számára a felvételihez elengedhetetlen a kétnyelvű érettségi, vagy a C1-es német nyelvvizsga.

Graz éjszakai élete is figyelemre méltó, ez pedig nagyban köszönhető ennek az 50.000 egyetemistának is, a kocsmák és bárok nagy része ugyanis a bécsihez hasonló úgynevezett „Bermuda-háromszögben” található.

 

 

Források

 

 

 

 

Látkép, háttérben a főtérrel
Az Eggenberg-kastély
Az Óratorony
A fegyvertár kívül és belül...
A Kunsthaus meghökkentő épülete
Az ország legnagyobb skanzenje
A fegyvertár kívül és belül...
A fegyvertár kívül és belül...
bottom of page